浙江扎哈国际设计作品丨便利店的故事

 
二维码

SPACE   DESIGN


1.jpg


便利店贩卖的也不仅仅是商品。

Convenience stores sell more than just goods.



项目介绍

Project introduction



项目名称 :便利店的故事

Project name: The Story of convenience store


项目地址 : 浙江.台州

Project address/Taizhou, Zhejiang


设计团队 :浙江扎哈国际设计

design team: Zhejiang Zaha International Design


主创设计:郭亚巈

Creative design: Guo Ya JU


深化设计:郭亚巈

Deepening the design: Guo Ya JU


面积 / 247 ㎡

area: 247m²



前言

preface



对于当代人来说,便利店就像是哆啦A梦的百宝箱,“麻雀虽小,五脏俱全”。便利店贩卖的也不仅仅是商品,也是每座城市都有独特的标签。


To contemporary people, convenience stores are like Doraemon's treasure chest, "small as the sparrow is, complete with everything". Convenience stores not only sell goods, but also each city has a unique label.



实景呈现

Live-action rendering



24小时营业的便利店是孤独灵魂的收容所,便利店流行的背后,是城市社会结构和人们生活方式的变化。现代城市空前拉长了人们的 “生活时间”,无论是加班工作,还是享受娱乐生活,深夜不再是一天的结束,而是热闹的开始。


The popularity of 24-hour convenience stores, a refuge for lonely souls, is the result of changes in the urban social structure and people's lifestyle. Modern cities have unprecedentedly extended people's "living time". No matter they work overtime or enjoy entertainment life, the late night is no longer the end of a day, but the beginning of bustle.

2.jpg

3.jpg

明亮的色彩、开放的空间充盈着轻灵的艺术气息,丰富多元的空间包括购物、就餐和休闲等功能空间,每个空间都配置以不同程度的视觉和听觉等的设计考量。


Bright colors and open Spaces are filled with light artistic atmosphere, and diverse Spaces are rich in functions such as shopping, dining and leisure. Each space is equipped with different levels of visual and auditory design considerations.


4.jpg

5.jpg

空间设计加入优雅靓丽的复合色来营造活力的视觉效果 。在空间设计上附加品牌设计的理念通过标准色、品牌DNA延续性图形,创建了一个优雅时尚的空间。


The space design adds elegant and beautiful complex colors to create a dynamic visual effect. The concept of additional brand design in space design creates an elegant and fashionable space through standard color and brand DNA continuity graphics.


6.png

7.jpg

8.jpg


一楼主打的是“方便、快速购买”,而二楼,则是一个可以让人慢下来好好享受的餐厅。楼梯连接一楼,二楼,创建了一种野兽派的画风,与精致时尚的家具和软装内饰形成强烈的对比,让空间更具艺术张力。



The first floor is "convenient and quick to buy", while the second floor is a restaurant where people can slow down and enjoy themselves. The staircase connects the first floor to the second floor, creating a brutalist style of painting that contrasts strongly with the exquisite and fashionable furniture and soft upholster, giving the space more artistic tension.


9.jpg

10.jpg


黄色的与橙色充斥在各个空间,相互碰撞又相互和谐,通过对色彩和材质肌理的搭配,这些元素组合在一起想要传递的都是同一个声音,那就是“明亮”与“新鲜”。


Yellow and orange are full of each space, colliding and harmonizing with each other. Through the collocation of color and material texture, these elements combine to convey the same sound, that is, "bright" and "fresh".


11.jpg


这种清新明亮的氛围、便捷高效的布局,很容易让人联想到日式便利店。独具特色的吊灯、镂空的铁架给人更干净整洁、有序而现代的感觉。


简洁、设计感官适合年轻群体,在大于使用功能面积的情况下增加其它功能,更侧重用户体验。



This fresh and bright atmosphere, convenient and efficient layout, it is easy to associate with Japanese convenience stores. The droplight that has distinguishing feature alone, hollow-out is worn to give a person cleaner neat, orderly and contemporary sense.


Simple and designed for young people, adding other functions when the area is larger than the functional area, and focusing more on user experience.



平面布置

layout


12.jpg


一层


13.jpg

二层



— The End —